Pumpasoppa en favorit i miljövänliga veckan

Roligt att så många kommer att laga pumpasoppa.  Det är lätt och tar inte så mycket tid och ingredienserna finns nog i redan i skafferiet.   Här kommer receptet:

PICT1302

Pumpasoppa med timjan.

1 1/2 – 2 kg pumpa2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta1/2 – 1 röd chilipeppar…( i min soppa var det 1/2 jalapeno, men då får du koka 10 liter soppa)
1-2 tsk torkad timjan
2 msk olivolja, 1 msk smör
5 dl vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
2-3 msk tomatpure
1 dl grädde.
Lök vitlök, chilipeppar samt timjan fräses på svag värme. Löken ska inte bli brun, bara genomskinlig.
När det är klar så slår man på vattnet och lägger i pumpan som skurits i stora bitar.  Jag brukar tälja av det yttersta skalet på pumpan.
När pumpabitarna blivit mjuka så mixar man  alltihop.

Nu är det dags att tillsätta tomatpuren och grädden!

Pumpasoppa med ingefära

en bit pumpa ( 600-900 gr)
1 gul lök
normalstora potatisar
Grönsaksbuljong
2 msk färsk riven ingefära
saften av apelsin
örtsalt, svartpeppar,
koriander.

Skala och hacka löken, pressa ned vitlöken i en kastrull med lite olivolja i botten. Skär bort skalet på pumpan.  Jag brukar skära pumpan i klyftor och ”tälja” bort skalet! Skalet är hårt.  Skala och tärna potatisen och skär pumpan i små tärningar. Fräs allt i oljan. Ska inte  bli brunt utan bara mjukt.  Späd med 5-6  dl buljong och låt koka i 10-15 minuter.

Mixa soppan med mixerstav eller  kör i matberedaren.  Späd med 2-3 dl buljong till önskad konsistens.

Tillsätt riven ingefära, apelsinsaften samt salt, peppar, några korn koriander ( Obs köp hel koriander och stött den i mortel).
Massor av finhackad persilja!

Låt soppan koka upp på svag värme och servera den varm med en klick kall creme fraiche.

 

Blue Hubbard

Pumpor (Vintersquash)

Mer om pumpa och squash finns här

Dela

Kommentera

Kommentera